Vanja Hamidi Isacson

Dramatiker

Vanja Hamidi Isacson arbetar som dramatiker, librettist, dramaturg och manushandledare. Hennes senaste arbete är DRÖMMARNAS VÄG som hade urpremiär i november 2015 på Operaverkstan i Malmö i ett samarbete med Teater JaLaDa. Vanja har också skrivit librettot till TUSEN OCH EN NATT för Malmö Opera/Operaverkstan med tonsättning av Daniel Fjellström. TUSEN OCH EN NATT hade premiär 2013 med nypremiär i december 2015 och har fått ett strålande mottagande av press och publik.
 

Läs recensioner och mer på Vanja Hamidi Isacsons hemsida vanjahamidiisacson.se.

BAKGRUND:


Vanja Hamidi Isacson föddes i Uppsala 1976. Hon växte upp i Hedemora i södra Dalarna och började där med teater i amatörteaterföreningen HUMUS. Efter gymnasiet flyttade hon till Stockholm och läste teater - och litteraturvetenskap samt gick Biskops - Arnös dramatikerkurs. Numera är hon bosatt i Malmö, där hon gick dramatikerutbildningen vid Malmö Teaterhögskola 2004 - 2007.
Vanja debuterade 2006 med barnpjäsen HEMLIGA HISTORIER på Folkteatern i Göteborg. Sedan dess har hon skrivit ett tjugotal pjäser och musikdramatiska verk, både för vuxna och barn. Några av dem är: TUSEN OCH EN NATT för Malmö Opera, DRÖMMARNAS VÄG för Teater JaLaDa, PARADIS och STILETT för Teater Foratt i Malmö och MEDAN DU ANDAS för Örebro länsteater. 

2012 tog hon magisterexamen i dramatiskt skrivande vid Malmö Teaterhögskola. Magisterarbetet handlade om flerspråkighet i det dramatiska skrivandet och bestod av en uppsats: ”Att växla och mixa språk” och pjäsen ”NADIA & HAKIM” där språken svenska, franska och arabiska används parallellt.

Vanja var en av grundarna till den flerspråkiga barnteatergruppen Teater JaLaDa i Malmö, uppkallad efter hennes första flerspråkiga barnpjäs ”JaLaDa”. Hon drev teatern tillsammans med den konstnärliga ledaren under åren 2013-2015.
För Teater JaLaDa har hon skrivit pjäserna PARIЗAДA/PARIZAD/باريزاد , TYST och DRÖMMARNAS VÄG som alla tre blandar språk, men även kan förstås av enspråkiga svensktalande.
DRÖMMARNAS VÄG är ett musikdramatiskt verk om tre ensamkommande flyktingbarn som hade premiär hösten 2015 och var Vanjas tredje samarbete med tonsättaren Daniel Fjellström.
Vanja arbetar även som dramaturg och manushandledare, bland annat med enskilda uppdrag för Riksteatern. Förutom pjäser har Vanja skrivit artiklar bl.a. om dramatikern Anne-Charlotte Leffler, en rapport åt Teaterhögskolan i Stockholm och utvecklat idéer för teveserier och film. Under åren 2009-2011 var hon medlem i Teater Foratts konstnärliga råd. Vanja har tilldelats flera stipendier, bl.a. Sparbankstiftelsen Skånes stipendium 2012, Malmö Kulturstipendium 2009, och Anders Sandrews stipendium i dramaturgi 2005.

Pjäser Antal kvinnor Antal män
Bäraren 2 1
Daddy's Girls 1 0
Den vackraste plats 2 2
Det perfekta d:et 0 1
Glasburen 2 2
Hemliga historier 2 1
Jag äger Malmö 1 2
JaLaDa 2 1
Medan du andas 2 1
Ny familj sökes 2 2
Omvandlingen 2 3
Pappa flyttar hem 2k, 2m 2 2
Paradis 3 3
Stilett 2 2
Till Titus 1 1
TYST 1 1