Mikael Olsson

Dramatiker

Mikael Olsson avslutade sin magisteruppsats i  praktisk kunskap "Tillbaka till Elektras bröder - om estetik och etik i skrivandet av andras berättelser" vid Södertörns högskola våren 2014. Uppsatsen finns att ladda ner här.

2012 hade Mikael Olssona pjäs om attentatsmannen Hinke Berggren premiär på Radioteatern i Malmö.

Våren 2010 hade Mikael Olsson premiär på pjäsen TVÅ KLASSIKER OCH EN KÄNDIS på Riksteatern. Pjäsen är slags teate

r om teater i komedins form som utmanar och problematiserar Riksteaterns själva grundtanke: att demokratisera konsten... Hur gör man det? Läs Mikael Olssons egen presentation av föreställningen här.

Hösten 2008 hade hans dramatisering av den tysk-turkiska långfilmen MOT VÄGGEN premiär, en riksteaterproduktion i regi av Dritero Kasapi. Våren 2007 hade dilemmapjäsen EN KNIV I HIMLEN premiär för mellanstadiet, även den skriven för Dalateatern.

Under 2009 arbetade Mikael Olsson på ett interaktivt projekt för barn på Byteatern i Kalmar. Mikael beskriver själv utgångspunkterna och arbetet med teaterprojektet BLI MÄNNISKA här:

"I mina tidigare arbeten som dramatiker har jag hämtat material genom samtal, teaterlekar, skrivövningar tillsammans med barnen.(...)
Utgångspunkten för Byteaterns projekt BLI MÄNNISKA var att gå ett steg längre i relationen till barnen/publiken och göra dom till aktiva medskapare av hela föreställningen. Det var detta, för mig nya steg, som lockade, inspirerade och utmanade mig i arbetet.
Att vara kompromisslös i den uttalade målsättningen att barnens delaktighet är prioriterat innebär att nya frågor och intressanta dilemman kring gestaltning, estetik och pedagogik dyker upp i arbetet.(...)"

Hur skapade man de dramaturgiska ramarna för arbetet?   Ladda ner hela Mikael Olssons essä här.

BAKGRUND:
Allt sedan debuten med HAMPA (Stockholms stadsteater -02) har Mikael Olssons texter kommit till som en del i en större helhet – ett utvidgat samtal med publiken – som inte slutar i och med att själva föreställningen är över.

Ett exempel på detta är Mikael Olssons bearbetning/dramatisering av Fatih Akins långfilm MOT VÄGGEN för Riksteatern (2008). Efter Sverigeturnén lockade denna föreställning en delvis helt ny teaterpublik till Volksbühne i Berlin och avslutades sedan på berättelsens ”hemmaplan” i Istanbul, Turkiet.

Mikael Olssons texter för teater har spelats på Riksteatern, Uppsala Stadsteater, Dalateatern  och Stockholms Stadsteater. Han har arbetat som dramaturg på Riksteatern.

2005 översatte han Biljana Srbljanovic' ALICE i ett samarbete mellan Intercult, Atelje 212 (Belgrad) och Kulturhuset i Stockholm.
 

Pjäser Antal kvinnor Antal män
DinaSistaTankarDotCom 1 3
En kniv i himlen 2 1
Hampa 2 3
Långt hem 2 2
Mot väggen 1 2
Shu, brorsan (Elektras bröder) 1 1
Stig Holmström, Garmagloss och jag 0 0
Två klassiker och en kändis 2 2