Den som lever får dö

Författare:  | Antal kvinnor: 2  | Antal män 2

I pjäsen möter vi tre äldre personer. En kvinna, hennes make och hans bror, samt en ung kvinna som arbetar inom hemtjänsten. I denna betraktelse över livet blandas dåtid och nutid med rena fantasier, i korta tillbakablickar. När den något dementa kvinnan ska återberätta om sin makes död och sitt liv blir det minst sagt rörigt.

Handlingen kretsar, kring två bröder, som på ålderns höst på olika sätt konfronterar ett gammalt svartsjukedrama. Men kvinnan de slagits om blir alltmer senil. Den ena broder levde hela sitt liv med henne, medan den andre och mer till det yttre mer misslyckade brodern, hela livet försökt kompensera för att han förlorade henne. Till slut blir det tydligt att deras svartsjuka egentligen bygger på ett missförstånd. Men då är det för sent, eller åtminstone nästan för sent...

I denna mörka pjäs som rör sig nära döden är Rasmus Lindberg som bäst. Han är underhållande, tänkvärd och vass mitt i smärtan. Och den unga publiken lyssnar... Föreställningen spelades för en ung publik och turnérade på skolor, men pjäsen kan lika bra spelas för fullt vuxna och riktigt gamla!

Pjäsen hade urpremiär på Estrad Norr, Jämtlands länsteater hösten 2010.

Läs recensionen i Östersundsbladet  här