Alberte

Författare: Margita Ahlin  | Antal kvinnor: 6  | Antal män 5

(Alberte är den enda genomgående rollen, alla övriga får dubblera. Två barnroller.)

Alberte-trilogin av Cora Sandel, alias Sara Fabricius, handlar om en ung kvinnas mödosamma kamp att hitta sin rätta plats i livet. Hon vet vad hon inte vill, men vad vill hon? Hon hittar slutligen fram till vad hon måste välja för att inte gå under men priset är högt. Hon blir tvungen att för en tid lämna sitt barn.

Margita Ahlin berättar om dramatiseringen:

Jag fascinerades tidigt av Alberte. Som ung var jag fullständigt övertygad om hur viktigt det var att kunna försörja mig själv och inte vara beroende av en man. Inte behöva gå kvar i ett dåligt förhållande av ekonomiska skäl. Alberte vill ta makten över sitt liv och ” inte behöva äta ur en mans hand”.
När jag för några år sedan ringde upp Erik Jönsson, sonen, och berättade att jag höll på att dramatisera hans mammas böcker om Alberte, blev han glad över att en så ung människa som jag älskade Alberte.  Jag var tvungen att göra honom besviken gällande min ålder, men jag är säker på att unga kvinnor idag kan känna igen sig i Alberte, även om vi idag har dagis. Men att hitta det där jobbet man drömmer är inte alltid så lätt.
Alberte växer upp på Tromsö. Hennes vingliga väg för henne till Paris och Bretagne. Efter några år återvänder hon norröver med man och barn. Eftersom dramatiseringen skildrar många miljöer tänker jag mig en öppen spelplats med djärva och spännande koreografiska lösningar.