Thomas Tidholm

Dramatiker Översättare

Född 1943. Poet, dramatiker och barnboksförfattare. Han har även översatt den slitstarka ungdomsklassikern Liftarens Guide till Galaxen.
Thomas Tidholm utbildade sig först till fotograf och har senare studerat filosofi, religion och konst. Han har varit verksam som poet sedan 1966, när han debuterade med diktsamlingen Försök att se, och gav 2009 ut sin 17:de samling, Ödemarkerna. Under 70-talet arbetade Thomas Tidholm på Sveriges Radio med dokumentärer och kulturprogram.

I samarbete med hustrun och konstnärinnan Anna-Clara Tidholm har han skrivit ett stort antal barnböcker som har fått många utmärkelser, däribland Deutsche Jugendlitteraturpreis 1994 för boken RESAN TILL UGRI-LA-BREK, som även är dramatiserad. Tre gånger har han blivit nominerad till Augustpriset. 1997 fick han Astrid Lindgren-priset.
Parallellt med poesin har han skrivit dramatik, för både barn och vuxna, i en ofta ganska halsbrytande poetisk – absurditisk tradition.

1997 fick han även svenska teaterkritikers barn- och ungdomsteaterpris. Motiveringen löd: "Thomas Tidholm vidgar barndramatikens poetiska landskap". Hans pjäser är översatta till tyska, engelska, danska och portugisiska. RESAN TILL UGRI-LA-BREK har översatts till franska och medverkade vid en barn och ungdomsteaterfestival i Frankrike år 2005. TRALALA-LA var en av de pjäser som lästes (och översattes) på den svenska barn och ungdomskulturfestivalen i London hösten 2006 - "Little Feet Go Far". Hans pjäs MARJAN OCH ROLF har spelats av Gruppe 38 i Danmark i flera spelomgångar. Thomas Tidholm är även en väl beprövad cabaret-textförfattare.
Under de senare åren har Thomas Tidholm ägnat sig åt film - både manus och regi. Tre kortfilmer har det hittills blivit.

Pjäser Antal kvinnor Antal män
Balladen om Marjan och Rolf 7 7
En timme kvar 2 3
Handelsträdgården 2 5
Inget fel på kanel 1 2
Känner du Marie? 1 2
Kontoret 3 4
Pappan och Vandringsmännen 0 4
Pojken 4 8
Resan till Ugri-la-Brek 3k, 4m 3 4
Ridlägret Vildmarken 4k, 4m 4 4
Stackars Åke 4 4
Stenar i fickan 0 2
Tralala-la 2 3
Tuppen Ja! 0 1
Vill ha syster 1k, 2m 1 2
Vivan bryter upp 4 5