Mona Mörtlund

Dramatiker

MONA MÖRTLUND är dramatiker, poet, författare och översättare. Född och uppvuxen i Kangos i Tornedalen, är hon numera bosatt i Luleå. Hon skriver på två språk, svenska och meänkieli/tornedalsfinska.
   
Första pjäsen, REGNBLOMMORNA ÄR VACKRA I ÅR sattes upp av Tornedalsteatern 2005 och spelades på Dramaten året därpå, som en del av Puls på Sverige-projektet, ett samarbete mellan SVT och Dramaten i syfte att sprida nyskriven svensk dramatik. Pjäsen visades även i Sveriges Television 2007. Tornedalsteatern satte också upp Mona Mörtlunds andra pjäs LYDIAS LÄNGTAN, 2007.
   
Hösten 2012 hade NÄR VINTERNS STJÄRNOR LYSER HÄR premiär. (Pjäsens slutliga version är genomarbetad tillsammans med Ninna Tersman). Föreställningen var ett samarbete mellan Norrbottensteatern, Giron Sámi Teáhter och Tornedalsteatern och regisserades av Josette Bushell-Mingo. Pjäsen, som blev en stor succé, turnerade i Norrbotten hösten 2012 och ska ut på landsomfattande turné i Riksteaterns regi år 2014.  Av Nummer.se blev NÄR VINTERNS STJÄRNOR LYSER HÄR utsedd till Årets bästa föreställning i Norrland 2012.
   
Mona Mörtlund har också skrivit ett flertal barnböcker och diktsamlingar samt manus till novellfilmer och dramaserier för film och tv. Hon har också gjort dokumentärer för Sveriges Radio . För närvarande arbetar hon med att översätta August Strindbergs ETT DRÖMSPEL till meänkieli.
   
Mona Mörtlunds dramatik och övriga författarskap är djupt förankrat i den tornedalska jorden, Kanske är det just därför den har hittat sin publik också hos andra än tornedalingar.  Vi känner igen oss i det som bottnar någonstans. I det som tar avstamp i det självupplevda kan vi spegla oss och känna igen oss och de frågor pjäserna ställer blir till frågor vi ställer oss själva.
 

Pjäser Antal kvinnor Antal män
Lydias längtan 2 2
När vinterns stjärnor lyser här 3 2
Regnblommorna är vackra i år 3 0