Maria Blom

Dramatiker Manusförfattare

Maria Bloms fars EN RACKARNS LÅNGHELG har premiär den 30 januari 2016, på Stockholms Stadsteater. Maria Blom står själv för regin.

2014 tilldelades Maria Blom Lars-Molin-stipendiet, som instiftades 2004 av SVT och Sveriges Dramatikerförbund till minne av författaren, dramatikern och regissören Lars Molin.

Maria Bloms film Hallåhallå, hade världspremiär under Filmfestivalen i Göteborg, 2014.

Pjäsen Under hallonbusken, hade premiär på Dramaten 2010, och har sedan dess spelats på Dalateatern och Helsingborgs stadsteater. Hennes pjäs Blåmärken spelas i Estland och Masjävlar har haft en spelats i Finland under 2013. Masjävlar har även spelats i Estland och i Norge.

Pjäsen Sårskorpor är en av Maria Bloms allra mest spelade pjäser. Varje år sätts den upp av gymnasieklasser, på folkskolor och av amatörföreningar runt om i Sverige. Den har blivit något av en klassiker i amatörteatersammanhang, och väntar bara på en revival på en professionell scen.

Maria Bloms debutfilm Fishy rönte stor uppmärksamhet vid sin några år föresenade biopremiär hösten 2008

Maria Blom började som dramatiker och har skrivit en mängd pjäser, bland annat för scenen Backstage vid Stockholms stadsteater. Hon regisserar ofta sina egna texter. 2004 debuterade hon som manusförfattare och filmregissör till sin egen filmatiseringen av Masjävlar. Det blev en succé, både i Sverige och utomlands. Maria Blom också skrivit och regisserat filmen Nina Frisk, som hade premiär 2007 och debutfilmen Fishy, som hade premiär 2008. Maria Blom skriver även för radio och TV.

Hennes pjäser har ett tydligt gemensamt drag: de är nutida, humoristiskt berättade med snabb och slagfärdig dialog. Rollerna är alltid jämnt fördelade - allt för att det ska vara lika roligt att arbeta med texterna som att se dem framföras på scen.

Maria Bloms pjäser har spelats mycket i Finland och Estland. Sårskorpor finns översatt till engelska. Kontakta förlaget för mer information om översättningar av hennes pjäser.

Pjäser Antal kvinnor Antal män
Alldeles…Alldeles…viktlös... 2 0
Blåmärken 4 3
Det suger 2 2
En rackarns långhelg 3 2
Gördis 3 2
Kvadd 3 3
Masjävlar 4 3
Masjävlar 0 0
Rabarbers 2 3
Sårskorpor 3 3
Solklart 6 6
Under hallonbusken 3 2