Behrang Behdjou

Dramatiker

Behrang Behdjou är vintern 2014/2015 aktuell med en ny pjäs, SIRUS OCH FRÖKEN S. Pjäsen handlar om ett oväntat möte vid en busshållplats.

Behrang Behdjou är 38 år, uppvuxen i Solna och Kista i Stockholm. Hans pjäs RE:UNION var en av de vinnande texterna i projektet NYA PJÄSER - NYA VÄRLDAR. Pjäsen hade urpremiär på Gottsunda teater i Uppsala hösten 2007, i regi av Dritëro Kasapi, och fick mycket fina recensioner.

”Jag tror att det här är det bästa jag sett om ’förorten’, som tappar sina citationstecken och blir konkret.” DN:s teaterkritiker Leif Zern i Expressen, 7 oktober 2007.

”En skicklig tolkning av en intressant text om klass och tillhörighet.”  Lars Ring i SvD, 7 oktober 2007.

”Det är starkt utan att bli blödigt, en påminnelse om att det faktiskt inte alls är lätt vare sig att vara tonåring eller vuxen.” Astrid Claeson på Nummer.se, 27 september 2007).

Behrangs novellfilmsmanus BORTA BRA, i regi av Ulf Friberg, vann novellfilmpriset vid Göteborgs filmfestival 2008. Här följer några rader ur juryns prismotivering för BORTA BRA:

”Ibland ser det både ut som en klyscha och låter som en klyscha. Ibland ser det ut som film, men lika ofta teater. Ibland låter det som prosa - men det kommer ut som poesi. När vi trodde att allt redan var sagt i ämnet, och att vi redan visste allt - så sade de lite till. Det är lite ensamt, och lite ödsligt, och lite vackert. Mycket sägs mellan raderna, i en utsökt text, som bildsatts försiktigt, och spelas smart och effektivt.”

Behrang arbetar till vardags som journalist på Dagens Nyheter och jobbar med ett flertal bok- och pjäsprojekt.

 

Pjäser Antal kvinnor Antal män
Re:union 1 3
Sirus och Fröken S 1 1
Skärseld 2 2