Mats Berggren

Dramatiker

Mats Berggren föddes 1957 i Södertälje, växte upp där och bodde kvar tills han fyllde trettio. Han, som många andra där, arbetade på Scania, på verkstadsgolvet. Han arbetade fortfarande där när han började skriva sin första roman – och upptäckte att skrivandet var roligare än nästan allting annat.

”Jag tyckte att det saknades böcker som handlade människor som mig och mina arbetskamrater och våra problem. Mina fyra första böcker handlar på olika sätt om Scania och Södertälje – men det kunde lika gärna gälla en annan stor industri i en annan stad. Orent ackord är en samtidsskildring, som i mycket tar upp arbetsvillkoren på verkstadsgolvet – som är lika för hundratusentals arbetare och tyvärr inte har förändrats särskilt mycket sedan boken skrevs.”
Mats arbetade på Scania i sju år, det tog åtta år att skriva om erfarenheterna därifrån.

Drivkraften i Mats Berggrens författarskap är nyfikenheten på samhället och samtiden. Hur ser Sverige ut i dag, vad är bra, vad är dåligt, varför har det blivit så, vad kan vi göra åt det som är dåligt, vart är vi på väg?

”Det är den nyfikenheten som får mig att skriva en bok som Den tidlösa komedin Inferno, där jag försöker fånga dagens svenska samhälle i många olika skikt. Men det är också den nyfikenheten som får mig att tillsammans med Friteatern åka ut till en skola med muslimska barn för att skriva en pjäs – och så småningom en bok – om kulturkrockar mellan svenskar och muslimer – Det finns inga skridskor i öknen.”

Sedan 1999 har Mats Berggren bara skrivit ungdomsböcker. På senare år har det blivit alltfler pjäser, tex Värsta katten, även den för högstadiet.

Mats Berggren är ledamot av Svenska Barnboksakademin och har fått en mängd stipendier och priser, bl a ABF.s litteraturstipendium 2005

Pjäser Antal kvinnor Antal män
Det finns inga skridskor i öknen 2 2
Värsta katten 2 1