Gunilla Boëthius

Dramatiker

KVINNAN SOM GIFTE SIG MED EN KALKON, en Gunilla Boëthius-klassiker som översatts till en mängd språk, spelades under 2013 på Västmanlands länsteater och har nu även översatts till franska. KVINNAN SOM GIFTE SIG MED EN KALKON - fortsätter att göra succé överallt där den spelas. Pjäsen har de senaste åren bla spelats i Nairobi, Ukraina och i Ryssland.

Denna vinter spelas hennes omtolkade Snövit-pjäs, SNÖVIT OCH  7 MIFFON på Borås stadsteater, i regi av Dan Kandell, med mycket sång och musik. Det är andra gånger Dan Kandell sätter upp pjäsen som 2009-2010 spelades på Helsingborgs stadsteater. Missa inte att läsa pjäsen som sedan premiären väckt intresse på flera håll, bland annat i Danmark.

Gunilla Boëthius har i mars 2014 premiär på pjäsen CHURCHILL VAR INTE HELLER KLOK, som handlar om funktionsnedsatta och arbetslivet. Den spelas av Östra Teatern i regi av Stephen Rappaport. Gunilla har skrivit ytterligare fyra pjäser om funktionsnedsättningar för Östra Teatern.
- För hur får en förtryckt och nedvärderad grupp självförtroende? Jo, genom att bli synlig, säger Gunilla Boethius, själv mamma till en son med autism. Hon har skrivit en rad kortpjäser (ca 45 minuter vardera) som handlar om de funktionsnedsattas okända värld. Pjäserna börjar på bb och slutar i vuxenlivet.

Ett helt annat tema i Gunilla Boëthius' författarskap är kvinnlig vänskap och kärlek. Urpremiären på pjäsen SELMAS KÄRLEKAR, som hon skrev tillsammans med Marianne Goldman ägde för några år sedan rum på Dalateatern. En recensent skrev: "Med väl valda ord mejslar de fram en djärv Selma: obeveklig i sin litterära strävan och skoningslös när någon kommer i vägen för den, även om det är någon hon älskar. För här speglas Selma Lagerlöf i livskamraterna, framför allt i "resekamraten" Sophie Elkan, på sin tid en framgångsrik författare, men också i "författarhustrun" Valborg Olander

".


BAKGRUND: Gunilla Boëthius debuterade i början av 1980-talet som dramatiker. Hennes pjäser har satts upp på bl a Dramaten, Unga Riks, Helsingborgs och Upsala stadsteater samt av fria teatergrupper. Hon skrev under flera år sommarlovsföljetånger åt Radioteatern. 1992 mottog hon utmärkelsen Prix d´Assitej för sin barn- och ungdomsdramatik. 1998 fick Gunilla Boëthius första hedersutnämnande i TV- och radiotävlingen Prix Europa för pjäsen KÄNGURUFLICKAN. Under senare år spelas hennes pjäser även runt om i Europa.
En av hennes senaste pjäser heter JORDPOJKEN, en surrealistisk och mörk komedi om barn och föräldrarskap. I en tillspetsad form skildrar pjäsen fundamentala frågor som: : Vad händer i familjen när barnet behöver mer än föräldrarna kan ge? Hur gör vi när vi längtar bort ifrån det som verkar vara vårt öde?
Gunilla Boëthius debuterade i början av 1980-talet som dramatiker. Gunilla Boëthius' pjäser har satts upp på bl a Dramaten, Unga Riks, Helsingborgs och Upsala stadsteater samt av fria teatergrupper. Hon skrev under flera år sommarlovsföljetånger åt Radioteatern. 1992 mottog hon utmärkelsen Prix d´Assitej för sin barn- och ungdomsdramatik. 1998 fick Gunilla Boëthius första hedersutnämnande i TV- och radiotävlingen Prix Europa för pjäsen KÄNGURUFLICKAN. Under senare år spelas hennes pjäser även runt om i Europa.
En av hennes senaste pjäser heter JORDPOJKEN, en surrealistisk och mörk komedi om barn och föräldrarskap. I en tillspetsad form skildrar pjäsen fundamentala frågor som: : Vad händer i familjen när barnet behöver mer än föräldrarna kan ge? Hur gör vi när vi längtar bort ifrån det som verkar vara vårt öde?


"Jag växte upp på femtiotalet med en äldre bror och yngre syster. Mamma kom från Finland, pappa var lärare. Vi flyttade ofta, så jag hade inga verkliga rötter någonstans. Utbildade mig till journalist och jobbade många år på Aftonbladet. När jag födde mitt första barn sa jag upp mig och blev med tiden barn- och ungdomsdramatiker. Ofta skriver jag om unga människors ensamhet, när de stöts bort ur familjens trygghet ut i det svåra och okända - men samtidigt måste se sig själva. Barndomen och puberteten upplever jag som den intensivaste perioden i livet, mörk och smärtsam, men också magisk och underbar."

Pjäser Antal kvinnor Antal män
Askungen - en saga för vår tid 4 2
Biobesöket 2 1
Förfärliga familjen 4 2
Förlåtelsens vind 3 3
Jordpojken 2 3
Julafton i farstun 2 2
Känguruflickan 3 1
Mohikan med vita strumpor 2 1
Nancy Viktoria 5 4
När lillan kom till jorden 2 1
Selmas kärlekar 3 1
Skelettmaskinen 3 2
Snövit och sju miffon 4 6
Svarta Näckrosor 2 1
Träskmadammen 4 3