Selma och hennes kärlekar

En ny och annorlunda berättelse om Selma Lagerlöf, hennes arbete och liv.

av Marianne Goldman och Gunilla Boëthius
premiär på Dalateatern 21 februari 2009, regi Anna Sjövall

"I GENIETS SKUGGA ÄR MAN LITEN".

Såhär skriver författarna om sin pjäs och arbetsprocess:
En judinna och en ”kristen,” båda med skrivandet som yrke och väninnor sedan många år – nej det handlar inte om Sophie Elkan och Selma Lagerlöf, utan om Marianne Goldman och Gunilla Boëthius, vi som tillsammans skrivit pjäsen ”Selma och hennes kvinnor”. Och precis som för dem sattes vår vänskap på prov medan vi arbetade.
Selma och Sophie skrev aldrig något ihop, men de läste och bedömde varandras texter – det var som om laddningen mellan dem smittade av sig på oss. Vi tog ställning för och emot Selma och Sophie i olika turer. Och blev sårade när den andra började rätta i den scen vi precis mailat! Man kände sig utsuddad, minst sagt. För vems språk och bilder skulle slutligen segra, bli till själva pjäsen?

Till vår förvåning blev olikheterna i längden en tillgång. Slutligen hamnade vi i en skön, konfliktfri ”flow”, där mitt och ditt upphörde och med ett enda för ögonen; kärleken till materialet, till pjäsen som kom att handla om makt!

Vi ger en ny bild av Selma: Hon är en oerhört begåvad och passionerad kvinna, men kan också vara både manipulativ och hänsynslös. Först förälskar hon sig i författaren Sophie Elkan, som inte ger henne fysiskt gensvar, sedan träffar hon lärarinnan Valborg Olander, som helt och fullt tar emot Selma, och blir ett slags ”författarhustru”. Men vänskapen mellan Selma och Sophie består, och de två fortsätter att göra långa resor tillsammans. Selma ljuger för båda sina väninnor, lever stundtals ett dubbelliv, vilket leder till både svartsjuka och uppträden.

Pjäsen ger inblick i Selmas författarskap, men också hennes kärleksliv, och bygger bland annat på nyligen frisläppta brev från Selma, till såväl Sophie som Valborg.