NYA PJÄSER AV MATS KJELBYE

MATS KJELBYE, AKTUELL MED FLERA NYSKRIVNA PJÄSER!

BLÄSTRAD – monolog, klassrumsteater (aktuell i höst även på barnteaterfestivalen i London.)

BLÄNDAD – ”upplevelseteater”, skriven direkt för Östgötateaterns teaterhus och ensemble!

BRA TEVE – ungdomspjäs om kändisskap och livet genom TV-rutan, premiär på Teater i, i höst.

EGEN BRYGGA (arbetsnamn), helaftonskomedi för Östgötateatern, planerad premiär våren 2007.

BLÄSTRAD

BLÄSTRAD skrevs på uppdrag av Östgötateatern och Västmanlands länsteater och har under 2005-2006 turnérat i teatrarnas spelområden, samt även gjort ett kortare gästspel på Backateatern. Antalet föreställningar är nu uppe i över 100! Monologen som är en skildring av en ung man, Eds, väg till en våldshandling har blivit kritikerrosad. Här följer ett axplock ur recensionerna:

”Varför skall hyfsade ungdomar, killar och tjejer, sitta som teaterns gisslan och identifiera sig med buset? Kanske har kommissarien Ed lär känna under förhören svaret: För att vi tillhör alla samma värld. Och kanske för teatern i sig, dramatiken och det suveräna språket. Sällan har jag hört en sådan poesi som när Ed antiläser sin längtans dikt.”
Norrköpings Tidningar

”Det här är varken lätt att se eller höra. Men det är på riktigt, en text som tar sin publik på allvar…. Alerta lärare får här ett utmärkt underlag för diskussion om oprovocerat våld, hur vi skulle kunna vara mot varandra och om det finns något sätt att hjälpa den som kanske ingen vill ha något att göra med.”
Folkbladet, Östergötland

”Kjelbyes pjäs berättar utan pekpinnar hur Ed får en identitet när han förvandlar sig till huligan…. Texten försöker berätta vad våldet är ett uttryck för: hur film och tv låter stuntmän resa sig obesvärat efter långa misshandelssekvenser och hur slagsmål kan fungera som testosteronladdad homosocial umgängesform. Blästrad är en mycket välspelad och otäckt nära skildring som berättar om vad som verkligen händer för den som ser våldet som omedelbar utlevelsekick.”
SvD, Stockholm

BLÄNDAD

BLÄNDAD är en familje- och barnföreställning som handlar om teaterns magi. Den är också en inspiration och inbjudan till teatern. Genom en ”gestaltad” vandring får publiken möta olika figurer som finns på teatern och uppleva rummen bakom scenen. En succé!

Ett koncept för varje teater som vill öppna sina dörrar och bjuda in publiken på riktigt.

Kontakta förlaget/dramatikern för liknande skrivuppdrag.

BRA TEVE

Bra Teve är en nyskriven ungdomspjäs som har premiär till hösten. Pjäsen kommer att finnas för läsning efter premiären. Här möter ni Mats Kjelbyes starkaste sidor som ungdomsdramatiker: en känsla för tidens uttryck och tankar i ett varmt, humoristiskt och samtidigt allvarligt tilltal.

”Alla strävar efter att bli Någon. Men vem är jag just nu, innan jag blivit den där Någon? Och vem är den där Någon jag kanske blir till slut? Någon jag känner igen? Fast bara från teve? Kan livet verkligen vara lika verkligt som det är på teve?”
(från Teater i’s säljblad)

EGEN BRYGGA

En trivsam komisk fars som utspelar sig i vårt drömhem:

”Nära hav och fina strövområden. Trivsamt hus med med soligt läge på fin uppvuxen trädgårdstomt. Här bor man avstressat och härligt. 5 min till bad, strövområden inpå knuten. Ljusa ytor och öppen planlösning. Detta kan bli din skärgårdsdröm.”

Kontakta förlaget så skickar vi de pjäser som finns klara för läsning.