Februari 07

DEN NYA MÄNNISKAN, filmmanus KJELL SUNDSTEDT, är öppningsfilm på Göteborgs filmfestival, den 26 januari, 2007. Biopremiär den 23 februari.

DEN NYA MÄNNISKAN är en film om en svart fläck i den svenska historien som det sällan talas om. Och om Gertrud, en stark och levnadsglad 17-åring som vågar ifrågasätta den svenska moralen och den ibland blinda strävan efter ett välfärds-samhälle 1951. (Sonet)

Den nya människan är baserad på verkliga händelser och finns även i en pjäsversion. Regi Klaus Härö.

LIVET KOM SÅ PLÖTSLIGT,
en nyskriven monolog av KLAS ABRAHAMSSON.


Annika har hon nyligen förlorat sitt arbete på en revisionsbyrå och börjat en kurs i självutveckling som arbetsför-medlingen arrangerar. Där skall hon hålla ett föredrag om sig själv. Och hon måste klara det! Annars blir hon förtidspensionerad. För Annika är uppgiften är oöverstiglig. Hon har nämligen Aspergers syndrom.

LIVET KOM SÅ PLÖTSLIGT är en monolog som prövar våra gränser kring vad som är normalt och rimligt. En föreställning med tvära kast mellan rapp komik och djupaste allvar, om kampen och viljan att bli respekterad för den man är. (Malmö Dramatiska Teater)

RÅDSTRÖM I DANMARK
TALA! DET ÄR SÅ MÖRKT av NIKLAS RÅDSTRÖM har premiär på Ålborg Teater den 30 januari. NIKLAS RÅDSTRÖM skriver även på en beställning från Odsherred Teatret, även den i Danmark.

OERHÖRDA DÅD, regi och manus av RASMUS LINDBERG. LINDBERG – som skrev Dan då Dan dog – har skrivit en soppteaterföreställning åt Stockholms Stadsteater. Den 9 februari är det premiär på Oerhörda dåd – om längtan att göra storverk.

UTVANDRARNA, FARNAZ ARBABIs kritikerrosade regi och dramatisering av Mobergs epos är ute på Riksteaterturné. (se Riksteaterns hemsida för en spelplats nära dig! Missa inte detta tillfälle!)

”en glödhet vedklabb med världens största hjärta”
Smålandsposten

”En humla som flyger”
Expressen

”En fantastisk resa med omvända utvandrare.”
”Genialt tankeexperiment”

Svenska Dagbladet

Farnaz Arbabi berättar ”med en självständig lätthet som gör teater av prosan”
Dagens Nyheter

”Omvänd Utvandrarna i lycklig föreställning”
Kulturradion P1

”den har potential gå rakt in i det mest främlingsfientliga hjärta”
Växjöbladet

UPPDRAGET av BJÖRN RUNGE, premiär 10 mars, Stockholms Stadsteater. Runge debuterar som dramatiker.

”Gid har ett Uppdrag. Han ska rädda världen. Det enda han väntar på är några detaljer i kontraktet med Förenta Nationerna. Deb har gjort en intervju med Gid, en intervju som övergår i kyssar. Deb lever med Leo som längtar efter ett större sammanhang. Helst ett kriminellt nätverk. Nu har Gid och hans fru Laura bjudit hem Deb och Leo. Men ingen verkar hitta i köket. Toaletten fungerar inte. Och plötsligt står en främmande kvinna i rummet. Trots att ytterdörren är låst.”
(Stockholms Stadsteater)

Moderna teatern ger fem extra föreställningar av ”NATTSYSTRAR” av Marianne Goldman. Missa inte tillfället att se föreställningen som fick fina recensioner bla i DN:

Moderna teatern gör med ”Nattsystrar” teater av det klassiska slaget – de stänger in två nära förbundna människor i ett litet, trångt utrymme och låter dem göra upp. Och de gör det bra.
Jenny Aschenbrenner, DN

NINA FRISK, regi och manus av MARIA BLOM har biopremiär den 9 mars.

NY DRAMATIKER PÅ FÖRLAGET: TALE NAESS från Norge. Mer information om hennes arbete kommer i nästa nyhetsbrev.

Mer nytt från Drakens dramatiker:

GERTRUD LARSSONs pjäs GASEN I BOTTEN har premiär på Dalateatern den 17 mars.
MIKAEL OLSSON skriver på en beställning åt Sthlm Stadsteater Skärholmen.
CHRISTIAN AUGRELLs I SKUGGAN AV FLÄSKBERGET, skriven på beställning av UNG SCEN ÖST har premiär den 23 mars.
GUNILLA BOÊTHIUS skriver på en ny beställning av HELSINGBORGS STADSTEATER.
KLAS ABRAHAMSSON skriver filmmanus.
MATS KJELBYE skriver på en beställning åt Unga Friteatern. Monologen BLÄSTRAD är såld till två av de större teatrarna i landet.