Warner Oland

Författare: Kristian Hallberg  | Antal kvinnor: 1  | Antal män 1

Två skådespelare gestaltar flera roller i pjäsen om Värner Ölund från Bjurholm i Västerbotten.

På 1930-talet fanns det i Hollywood två stora svenska filmstjärnor – Greta Garbo och Värner Öhlund från Bjurholm i Västerbotten. Värner emigrerade som 13-åring 1892 med sin familj till Amerika. Som ung man blev han teaterintresserad och introducerade bland annat August Strindberg för en amerikanska publik. I början av 1900-talet under den amerikanska filmindustrins pionjärtid, medverkade han i en rad olika stumfilmer och man gav honom det mer amerikanskklingande namnet Warner Oland. Värner fick ofta spela ”orientaliska” roller,
något som var vanligt under denna epok – att vita gjorde stereotypiska rollporträtt av människor av annan etnicitet – i hans fall asiater, sk yellowface. Porträtt som speglade den rasism som fanns i det dåtida amerikanska samhället.
Mest känd blev Värner för sina filmer om den kinesiske mästerdetektiven Charlie Chan. Den sista filmen fick svensk premiär 1938, samma år som han för första gången efter många års frånvaro återvände till sitt gamla hemland. Återseendets glädje blev dock kortvarig då han dog strax därefter.
 

Berättelsen om Värner Öhlund/Warner Oland är en fascinerande saga om en epok i vårt land när stora delar av befolkningen lämnade allt för en bättre framtid bortom havet och om hur en fattig svensk bondpojke blev berömd Hollywood stjärna. Det är berättelsen om en komplex man och skådespelare och hur de konstnärliga val han gjorde fick konsekvenser för så väl hans egen identitet som relationen till Edith, hans hustru. Men det är också en pjäs om hur den dåtida filmiska rasismen har kommit att påverka hur vi ser på människor med asiatiskt ursprung.

Kristian Hallberg har skrivit pjäsen efter en idé av Hans-Ola Stenlund. Premiär den 16/9 2015 på Västerbottensteatern.