Ett trevligt judiskt par

Författare:  | Antal kvinnor: 2  | Antal män 2

 

Marianne Goldman har skrivit en ny pjäs för två kvinnor och två män. Missa inte att beställa den för läsning! Marianne Goldman är en mästare i att skriva slagfärdig och skarp dialog som bottnar i djup människokännedom.

Ett trevligt judiskt  utspelar sig i Stockholm och Tel Aviv under det att Ship to Gaza är på väg mot Gaza. Politik, vardagen och judisk identitet diskuteras och flätas samman i parets ömsinta men också problemfyllda relation. Middagen i Tel Aviv hos paret Ofra och Raffi ger perspektiv åt livet i Stockholm och Lea och Leffes relation ställs på sin spets.

Detta är en pjäs som på ett komplext, allvarligt och humoristiskt sätt ger en nutida skildring av situationen i Israel, judisk identitet och fördomar, filtrerad genom Lea och Leffes liv.

 

Varför behövde du skriva pjäsen?
- För mig handlar nästan allt skrivande om konflikt. Att vara svensk judinna är en av mina darlings va det beträffar. Toppar nästan konfliktlistan. Så har det alltid varit. Min son säger att jag ältar detta för att det blivit min identitet. Håller fast. Problemet alltså. Så pjäsen handlar om att älta  själva ältandet, ja  återigen men jag kunde inte låta bli. Jag försökte faktiskt. För nu fick det räcka med att skriva texter med judiska förtecken, nu skulle annat ta  plats! Men så satt jag där i Tel Aviv förra sommaren i 40 graders värme på ett kafé stirrandes in i min laptop  för att försöka skriva nåt nytt efter ganska lång tystnad.
Men ett litet fel tryck på nån tangent o så - detta är SANT - kom texten emot mig återigen, dialogen jag skrev efter Gazakriget , ja, den kom emot mig
 i all sin självsäkerhet och precision, och då var det bara att fortsätta och slutföra. Den skrev sig själv i ett slags ansvar och viktighetsgrad och inre tryck och lust inte minst!! Jag är helt enkelt världsbäst på den här konflikten, som den ter sig för en svensk judinna. Att formulera den, skapa ur den  till något nytt, något tredje annat än det trista positionerandet här i Sverige!?


Ett trevligt judiskt par?
- Jag växte upp med det som en idealbild och idet ingick att den judiska mannen var trogen, drack inte och slogs inte. Trohet. Jag blir fortfarande förvånad när judiska par skiljer sig. I egenskap av ett judiskt par representerar man gruppen och försöker leva upp till det. Man bör vara trevlig inte bara gentemot varandra utan mot världen där man ska lyckas! Va trevligt klädd, uppföra sig och ha trevliga  rumsrena tankar.
Varför har jag hållit fast vid detta så till den grad kan man fråga sig. Varit så lydig och rädd? Eller är allt ihopblandat med min egen längtan, fan vad jag har kämpat för att leva upp till det! Sen är det nånting kvävande med själva ordet trevlig i allmänhet kan jag tycka, ja samtidigt som jag hållit fast vid det som ett rättesnöre, en trygghet  men var det bara fel, jag vet faktiskt inte längre… Men pjäsen handlar också om ett par som inte kan hjälpa varandra i det skeende vi möter dom, en skildring av ett äktenskap.