Kristian Hallberg

Dramatiker

AKTUELLT

Kristian Hallberg är aktuell med den sista pjäsen i ett flerårigt arbete åt Folkteatern: OCH NU, VART FAR VI NU? Föreställningen är en multimedial installation och hade premiär i februari, 2019. Under hösten kommer hans pjäs BILISTEN att fortsätta spelas i Köpenhamn. Hallberg skriver för närvarande på flera beställningar åt teatrar i Sverige. Pjäsen SOM MAN SÅR översätts för närvarande till franska.   Fyra antologier med pjäser av Kristian Hallberg publicerade digitalt i början av 2019. Den större delen av hans dramatik finns nu tillgänglig i som e-böcker och går att köpa via näthandeln och låna på biblioteken.   Under hösten hade SORGENS BORG premiär på Teater Halland. Ungdomspjäsen KOMMUNEN hade urpremiär på Regionteater Väst och VI VET VAR DU BOR, en elektronisk opera, hade urpremiär på Månteatern i Lund, båda hösten 2018. Under våren 2018 hade pjäsen VAD VI LJUGER OM NÄR VI LJUGER OM ITALIEN urpremiär på Masthuggsteatern i Göteborg. Kristian arbetar också på ett långsiktigt pjäsprojekt för Folkteatern i Göteborg, där den sista delen i en kvartett kommer ha premiär under nästa spelår. På samma teater hade pjäsen VARIATION göteborgspremiär den 7 mars 2015. Regin stod Frida Röhl för. Vintern 2018 hade hans pjäs UR SVENSKA HJÄRTANS DJUP urpremiär på Teater Galeasen i Stockholm. Det var den andra pjäsen som Kristian skrev direkt för Teater Galeasen. Hösten 2017 hade Kristian premiär på pjäsen SOM MAN SÅR, på Unga Klara i Stockholm. Tidigare samma höst hade hans nyskrivna musikteaterpjäs PARANIOD ANDROID upremiär på Köpenhamns Musikteater. 2016 hade Månteatern i Lund premiär på Kristians pjäs KÄRLEKENS MATSAL och har sedan dess spelat den mycket framgångsrikt för skolpubliken i regionen. Under hösten 2015 hade Kristians pjäs WARNER OLAND om hollywoodstjärnan Värner Ölund, som spelade karaktären Charlie Chan under det tidiga 1900-talet,premär på Västerbottensteatern. I januari 2015 hade Kristian Hallbergs och Jens Olins pjäs GÖTGATAN premiär på Dramaten i Stockholm. Hans pjäs VILJA VÄL hade premiär på Malmö Stadsteater hösten 2014. Den 25 januar 2014 hade pjäsen NALLEBJÖRNEN/INVIT på Masthuggsteatern och den 31 januari var det urpremiär på pjäsen VARIATION Teater Galeasen i Stockholm. I december 2013 hade LARS DAGBOK premiär på  Unga radioteatern

. Sommaren 2013 spelades hans radiopjäs, KÄRLEKENS MATSAL, på Unga radioteatern. Pjäsen finns nu översatt och utgiven på franska och en produktion är under planering i Frankrike. Pjäsen TRUE LOVE WILL FIND YOU IN THE END är översatt och kommer att produceras för fransk radio under 2014. Kristian Hallberg gjorde regidebut på Teater Tribunalen,  våren 2013 med pjäsen DEN ÄLSKANDES SPECIELLA BENÄGENHET ATT GRÅTA: HUR TÅRARNA UPPTRÄDER OCH FUNGERAR HOS DENNE, där Kristian tillsammans med ensemblen, tolkade och förhöll sig till Roland Barthes’ bok "Kärlekens samtal". Kristian har också drivit det rakt igenom ideella projektet ”Ur svenska hjärtans djup” under ett antal år, ett försök att göra teatern mer tillgänglig, avståndet mellan publik och text kortare och att synliggöra det främmande och människans rädsla för det.    

BAKGRUND

Kristian Hallberg är född 1982 i Malmö, där han startade Teater Torstenson 2001. Han är bosatt i Stockholm sedan flera år tillbaka och gick ut Dramatiska Institutet våren 2010. Han har skrivit mer än 20 pjäser. Mellan åren 2001-2006 spelade man åtta av Kristians pjäser på Teater Torstenson. TORSTENSON, LÅT OSS KALLA VÅR SON FÖR DREYFUSS, DE SORGLIGA, mfl är några av Kristians tidiga pjäser som hade urpremiärer på Teater Torstenson. Utan några egentliga resurser blev Teater Torstenson en röst att räkna med i det samtida Malmö som började återfå sitt självförtroende som teaterstad. Året efter det att Torstenson gått i graven kom Kristian in på Dramatiska Institutets dramatikerlinje. Han gick ut 2010 med examensproduktionen SPEKULATION som sattes upp på Dramaten. Parallellt med utbildningen fick Kristian upp pjäser på bland annat Norrbottensteatern och Länsteatern i Örebro. Samtidigt höll han igång skrivlusten genom att skriva pjäser för examens-produktioner på teaterlinjerna Bräkne Hobys folkhögskola och Skärholmens Scengymnasium. Han inledde också sitt samarbete med det som skulle komma att bli Sutoda med pjäserna PRESTATION och KONSPIRATION. Kristian Hallberg är även medlem i performance-gruppen Casablanca som i början av 2011 spelade Kristians pjäs TRUE LOVE WILL FIND YOU IN THE END i olika lägenheter i Stockholm. Ett annat exempel på de nya scenrum som Kristian skriver för är mobiltelefonteaterföreställningen TAL TILL FOLKET: DEN SVARTA SOLEN, en iscensättning (och bearbetning) av Lotta Lotass’ roman DEN SVARTA SOLEN där Kristian själv lotsade publiken igenom texten via telefon, en efter en.
Pjäser Antal kvinnor Antal män
69 Love Songs 5 4
Avståndet mellan vagn och plattform 4 4
De bänkade 2 2
Göra slut 2 2
Götgatan 3 3
Guldmedaljören 1 2
Invit 1 1
Jag var här först 2 0
Konspiration 2 2
Lars dagbok 0 1
Lilla stormen 2 3
Maja Runeberg sätter upp Medea 1 0
Nallebjörnen 0 1
Prestation 0 1
Små barn och stora föräldrar 1 1
Spekulation 0 1
True love will find you in the end 1 0
Variation 2 1
Världen väntar 1 1
Vilja väl 6 3
Warner Oland 1 1
where i end and you begin 3 2