Farnaz Arbabi

Dramatiker

Farnaz Arbabi

är from 1 juli 2014  en av de nya konstnärliga ledarna för Unga Klara. Farnaz Arbabi är född i Teheran, Iran. Hon är verksam som regissör, dramatiker, journalist och författare. Hon har en mängd hyllade föreställningar bakom sig och anses vara en av Sveriges mest intressanta regissörer.

Farnaz är aktuell med föreställningen X på Unga Klara som hade premiär i mars 2015 . Läs utdrag ur de fina recensionerna på Unga Klaras hemsida.

Pjäsen beskrivs på Unga Klaras sida:

"X är en föreställning om att leva i Sverige idag, med avstamp i att också Sverige har en kolonial och rasistisk historia. Hur Sverige har agerat med likgiltighet, fördömt och uteslutit och skoningslöst delat upp människor. Vi har exploaterat land och tagit oss rätten att äga människor.
Samiska barn fick inte gå i vanliga skolor förrän på 50-talet.
Den siste svenske slaven friköptes den 9 oktober 1847.
X handlar också om den delen i dig som är rädd. Men det är allas vår rädsla, allas vår ångest inför förändring.
I X närmar vi oss vår tids kanske mest angelägna fråga: Hur lever vi med varandra?
Med humor, svärta och sorg skakas vi om och ruckar på det invanda seendet på världen."

 

Bakgrund:

Arbabi är utbildad på Dramatiska Institutets regi-linje. Hennes pjäs BREV TILL EN ÄNGEL hade urpremiär på Angereds Teater 2004, i författarens egen regi. 
2006 tilldelades hon Svenska teaterkritikers stora pris för sina uppsättningar av Jonas Hassen Khemiris INVASION! på Stockholms Stadsteater (utvald till teaterbiennalen 2007) och UTVANDRARNA på Riksteatern, där hon även gjorde dramatiseringen. Samma år tilldelades hon Expressens teaterpris En bit av Georgs hatt, samt utsågs till årets teaterpersonlighet av SR:s Kulturnytt. 2007 tilldelades hon Vilhelm Moberg-stipendiet och Riksteaterns stipendium. 2011 regisserade hon INVASION! för Radioteatern.2007 samskrev och regisserade hon pjäsen NORMAL på den nystartade teatern Camp X i Köpenhamn.
Sommaren 2008 hade hennes uppsättning av musikalen HEDWIG AND THE ANGRY INCH premiär på Stockholms Stadsteaters stora scen. Arbabi stod även för översättningen. 
Hösten 2008 hade hennes uppsättning av MÅSEN premiär på Backa Teater i en bearbetad ungdomsversion som Arbabi gjort tillsammans med dramatikern Elmira Arikan.

2009 regisserade Arbabi allkonstverket DROTTNING KRISTINA på Uppsala stadsteater, där hon tillsammans med ensemblen och det konstnärliga teamet skrev en helaftonsföreställning baserat på fakta och fantasier om Drottning Kristina. Hon fortsatte med samma tema året därpå, då hon regisserade Pam Gems storslagna epos om samma drottning på Stockholms stadsteater.

2013 fortsatte samarbetet med Jonas Hassen Khemiri och Arbabi regisserade hans JAG RINGER MINA BRÖDER i två uppsättningar: en för Riksteatern/Malmö Stadsteater (utvald till scenkonstbiennalen 2013) och en för Stockholms stadsteater, den senare även filmatiserad och sänd på SVT. För dessa uppsättningar tilldelades Arbabi och Khemiri Svenska Freds- och skiljedomstolens pris. Samma år gjorde Arbabi tillsammans med Kristian Hallberg en bearbetning av Ibsens HEDDA GABLER som spelades på Uppsala stadsteater,

2014 hade hon premiär på ytterligare en pjäs av Jonas Hassen Khemiri, ≈[ungefär lika med], som  just nu spelar för utsålda hus på Dramaten.
Våren 2014 kommer hon att samskriva och regissera pjäsen X på Unga Klara (med premiär 7 mars).

Arbabi undervisar även på utbildningen i politisk scenkonst, arrangerad av Teater Tribunalen och Långholmens folkhögskola och hon föreläser även på teatrar och universitet runt om i världen.
 

Bilder från Regionteatern Blekinge Kronobergs/Riksteaterns uppsättning av UTVANDRARNA:

Pjäser Antal kvinnor Antal män
Brev till en ängel 1 1
Gränslandet 2 2
Normal 2 2
Nu känns det lite bättre 5 6
Utvandrarna 6 12